Otwarcie

„Mleko” roślinne – co to takiego?

Poznajemy mleczną moc! Mleko daje krowa, koza, owca, kot, pies, świnia... Mleko niektórych z tych zwierząt spożywają też ludzie. Warto jednak wiedzieć, że istnieją zdrowe, bardzo wartościowe, lekkie i smaczne alternatywy w postaci napojów roślinnych, zwanych "mlekami" z uwagi na ich wygląd i zastosowanie. Można takowe "mleko" roślinne kupić w sklepie, jednak ich cena jest znacznie wyższa niż mleka krowiego... Jest jednak sposób, by nie latać do sklepu i w domu wyczarować sobie taki napój roślinny! Jak? Bardzo prosto! "Mleko" roślinne możemy przygotować np. z ziaren słonecznika, soi, kokosa, migdałów, orzechów włoskich, laskowych czy nerkowca, płatków owsianych, ryżowych, jaglanych, ryżu czy kaszy jaglanej, a nawet maku! Można też mieszać te składnik. My postawiliśmy na "mleko" owsiano-kokosowe przygotowane z płatków owsianych i wiórków kokosowych. Wystarczy je blendować z wodą przed 1-2 minuty na wysokich obrotach, a potem przecedzić przed bawełnianą ściereczkę. Otrzymamy biały napój, nieco owsiany w smaku, o kremowej konsystencji. Świetnie się nadaje np. do pożywnego koktajlu z jagodami i malinami mhmm mniam! My zrobiliśmy sobie koktajl...KAWOWY! Najpierw przygotowaliśmy mleko, potem zaparzyliśmy kawę zbożową, zblendowaliśmy ją z bananami, kardamonem, cynamonem i walinią. Każdy otrzymał aromatyczną kawkę z kleksem z "mleka" owsianego. Pyszny podwieczorek! Polecamy!